Terug naar overzicht

Puppy mand aanschaffen

blog post image

Slapen

Het is voor een hond belangrijk een eigen plek te hebben in huis. Een puppy mand aanschaffen voor bijvoorbeeld in de woonkamer of keuken is daarom een goed idee. Maar welke mand is geschikt voor jouw puppy? Dat is afhankelijk van verschillende factoren. In dit blog vertellen we je er meer over.

Het formaat van de puppy mand

blog post media

Eén van de keuzes die je moet maken bij de aanschaf van een puppy mand is het formaat van de mand. Het kan verleidelijk zijn een zo groot mogelijke mand te kopen voor je pup, maar dat is meestal niet de meest geschikte optie. Een mand moet geborgenheid bieden voor de hond. Wanneer de mand te groot is, zal dit niet meer aanvoelen als vertrouwd ‘nest’. Een te kleine mand ligt daarentegen natuurlijk ook niet prettig. Een goede stelregel voor de binnenmaat van een hondenmand is 15 tot 30 centimeter + de lengte van de hond van snuit tot staartaanzet. Aangezien een pup snel groeit is het handig in ieder geval de marge van 30 centimeter aan te houden. Anders zal de mand snel te klein worden. Vooral bij grotere rassen is het echter nauwelijks te voorkomen dat de pup de mand zal ontgroeien. Het is daarom slim niet direct een hele dure mand voor je pup te kopen.

Welk materiaal kies je?

blog post media

Naast verschillende afmetingen heb je ook keuze uit verschillende materialen voor de puppy mand. Het belangrijkste is natuurlijk dat het een comfortabel materiaal betreft. Verder is het handig dat het materiaal afneembaar is, voor wanneer je pup onverhoopt een keer in de mand plast. En puppy’s zetten, zeker tijdens het wisselen, graag hun tanden in zo’n beetje alles wat ze tegenkomen. Een puppy mand aanschaffen van enigszins sterk materiaal is daarom ook niet onverstandig. Voor de echte slopers is een hondenmand van canvas aan te raden.

Keuze tussen puppy mand of kleed

In plaats van een puppy mand kun je ook kiezen voor een puppy kleed. Of beide. Wat de voorkeur heeft verschilt per hond. Sommige honden vinden het prettig hun kop op de rand van een mand te leggen. Anderen liggen het liefst languit op een kleed. Onze Friese Stabij Arti ligt momenteel het liefst op haar rug op een kleed. Of ze slaat zowel de optie mand als kleed over en ligt op de kale tegelvloer. Tja…

Onze ervaring

blog post media

Wij hebben eerst de fout gemaakt een te grote mand voor onze pup te kopen. Die staat er nu nog voor op de groei. Dit is een mand gemaakt van canvas en Arti heeft al regelmatig op de rand zitten kauwen wanneer wij even niet goed genoeg aan het opletten waren, maar dit betreft inderdaad een puppy-proof stof. Toen we zagen dat deze mand wel erg groot voor haar is, hebben we een kleine mand gehaald van een soort gebreide stof. Daar lag ze graag in (inmiddels wat klein), maar die heeft ze in de hoeken wel wat kapot gekauwd.

Verder hebben we een goede ervaring met Isovet bedden. We gebruiken ze voor in de bench en ook als plaats in de keuken om lekker te kunnen liggen. Voordeel van deze kleden is dat ze een anti-slip onderkant hebben, uitgewassen kunnen worden en lekker zacht zijn. Doordat het Isovet bed vocht doorlaat tot aan de latex-laag worden ook eventuele ongelukjes in bijvoorbeeld de bench opgevangen, waarbij de bovenkant droog blijft.

Disclaimer: wij zijn slechts hondenliefhebbers en geen experts, we schrijven deze blogs vanuit onze eigen interesses en opgedane kennis uit andere bronnen.